Ravintolakokin koulutuksen käynyt ja lähes koko 1980-luvun ravintolatöitä paiskinut Tero Ijäs palasi alkuperäiseen ammattiinsa reilu vuosi sitten aloitettuaan Jyränkölän Ravintola Kestin ja Ravintola Konsulin ravintolapäällikkönä. ’’Onhan tässä hommaa riittänyt. Mutta pidän siitä, että saan tehdä monipuolista työtä ajoittain hektisessäkin ilmapiirissä.’’ Yhdessä ammattitaitoisen tiiminsä kanssa Tero vastaa lukuisten lounasasiakkaiden ruokailuista päivittäin. ’’Usein ravintolamme mielletään pelkästään palvelutalojen asukkaille tarkoitetuiksi. Molemmat ravintolamme ovat kuitenkin avoinna kaikille asiakkaille viikon jokaisena päivänä, vuoden ympäri.’’
Vuonna 1994 kiinteistönvälittäjäksi siirtyneellä ja kaksi vuotta myöhemmin yksityisyrittäjäksi ryhtyneellä Terolla on rutkasti kokemusta projektien kokonaisvaltaisesta vetämisestä. Ja tätä taitoa tarvitaan, onhan Ravintola Kestissä alkanut mittava, kuukauden kestävä ravintolasalin ja –keittiön remontti. ’’Yrittäjänä vastasin mm. kokonaisten rivitaloyhtiöiden rakennuttamisesta tontin hankinnasta aina asukkaiden muuttoon saakka. ’’
Vuodet Vierumäen Urheiluopistolla ennen yrittäjäksi ryhtymistä toimivat hyvänä korkeakouluna. ’’Vierumäellä työhöni kuului ruoanlaiton ohella esimiestyötä sekä erilaisten tapahtumien järjestämistä. Kokemuksesta on ollut hyötyä vielä tänäkin päivänä Jyränkölän ravintoloiden catering-ja juhlapalvelutilaisuuksien hoitamisessa.’’
Kahden ravintolan ohella Jyränkölän ravintolapalveluihin kuuluu myös catering, jonka tilauskirjat täyttyvät perinteisten juhlatilaisuuksien lisäksi mm. yritysten asiakastilaisuuksilla. Lisäksi kesäisin toimitetaan ruokaisia salaatteja ja täytettyjä leipiä Siltasaaressa sijaitsevaan Café Kailakseen, unohtamatta tietenkään suosittuja perjantain savukalapäiviä.
Kokkaava Teräsmies
Työkseen ruokaa laittava Tero kokkaa paljon myös kotona. ’’Pidän ruoanlaitosta ja teen ruoan perheelleni lähes aina.’’
Jotta miehen elämä ei täysin pyörisi pelkästään ruoan ympärillä, vastapainoa työlleen Tero saa intohimoisesti harrastamastaan triathlonista eli uinnin, juoksun ja pyöräilyn yhdistävästä lajista. ’’Triathlon on kulkenut mukanani aina vuodesta 1983 jolloin voitin ensimmäistä kertaa järjestetyn Urheiluopiston Teräsmies –kilpailun Vierumäellä.’’
Muutenkin urheilu on lähellä Teron sydäntä. Mies toimi 90-luvulla paikallisten urheiluseurojen yhteenliittymän Sport-Team ry:n toiminnanjohtajana muutaman vuoden. ’’Ja heinäkuussa osallistun kahdeksannentoista kerran Sulkavan soutuun.’’ Soutelua harrastava Tero onkin oppinut arvostamaan Heinolan sijaintia vesistön äärellä. ’’Tuntuu että paikalliset usein unohtavat kuinka hieno ja monipuolinen vesistö meillä onkaan. Puhdas vesistö on selkeä etu moniin muihin paikkakuntiin verrattuna.’’
Puhdasta ja ravitsevaa
Kysymykseen siitä, miksi heinolalaisten kannattaisi tulla Kestiin ja Konsuliin syömään, Tero vastaa ravintoloiden tarjoavan maukasta ja terveellistä, kotiruokapainotteista ruokaa. ’’Teemme ruoat hyvin pitkälti alusta alkaen itse, puhtaista ja tuoreista raaka-aineista. Lähiruokaa pyrimme suosimaan mahdollisimman paljon ja esimerkiksi kaikki leipämme tulee Heinolasta.’’
Lounasajaksi katetun seisovan pöydän lisäksi kumpikin Jyränkölän ravintoloista tarjoaa maittavan ja monipuolisen aamiaisen joka päivä. Aamiaispöydässä tarjolla olevilla tuoreilla sämpylöillä ja kupposella kuumaa on hyvä aloittaa päivä ja lukea samalla päivän lehdet. Haastattelun aikana ravintolan sali täyttyy hiljalleen aamiaiselle saapuvista asiakkaista. ’’Suuri osa aamiaisella käyvistä on meidän sopimusasiakkaita, mutta kaikki muutkin ovat tervetulleita aloittamaan aamunsa Kestin ja Konsulin antimilla.’’
Monessa mukana ollut Tero tunnetaan ennen kaikkea taitavana kokkina ja kiinteistönvälittäjänä, mutta moni saattaa yhdistää hänet kunnallispolitiikkaankin. ’’Olinhan minä politiikassa mukana 24 vuotta - mutta se on sitten kokonaan oma juttunsa.’’
4.6.2015