Jyränkölästä eväitä uuteen ammattiin

Jyränkölästä eväitä uuteen ammattiin.jpg

Jyränkölän eri yksiköt toimivat vuosittain useiden opiskelijoiden työssäoppimispaikkoina. Liiketalouden perustutkintoa suorittavat Katri Toivonen ja Sari Hyytiäinen-Kinnunen ovat kumpikin suhteellisen pitkillä harjoittelujaksoilla. Sari aloitti jaksonsa palvelutalojen toimistossa tammikuussa ja Katri Heinolan kansalaisopiston toimistossa huhtikuussa. Naisten opinnoissa painottuu työssä oppiminen. ”Harjoittelujaksoni Jyränkölässä kestää lokakuuhun saakka”, Katri kertoo. Sarilla harjoittelua jatkuu vielä tätäkin pidemmälle, ainakin vuoden loppuun. ”Tarvittaessa voin jatkaa harjoitteluani Jyränkölässä vielä ensi vuonnakin, mikäli se vain istuu opintoihini”, Sari iloitsee.

Sekä Katri että Sari ovat kumpikin alanvaihtajia. ”Terveydelliset syyt ajoivat opiskelemaan uutta ammattia”, suurtalouskokkina aiemmin työskennellyt Sari kertoo. Pitkän uran kaupan alalla tehnyt Katri opiskelee samoista syistä. ”Allergian vuoksi jouduin jättämään kaupan työt ja etsimään uuden ammatin.”

Työssäoppimispaikkaa hakiessa Jyränkölä ei ensimmäiseksi tullut kummallekaan mieleen. ”Hain useita paikkoja kunnes eräs opiskelukaverini kertoi hakeneensa Kouvolan Setlementtiin. Sitten muistin, että onhan meillä setlementti Heinolassakin. Niinpä hakeuduin sitten tänne”, Sari kertoo. Katrin sai hakeutumaan Jyränkölään opettajan suositus. ”Vastuuopettajamme kertoi, että Jyränkölässä on aiemminkin ollut opiskelijaharjoittelijoita, joten päätin hakea ensin tänne. Kaikeksi onnekseni kansalaisopiston rehtori otti sitten yhteyttä ja pääsin kuin pääsinkin sisään.”

Kumpikin on viihtynyt harjoittelujaksollaan mainiosti. ”Täällä on aivan ihania ihmisiä ja mahtava työyhteisö”, Katri kertoo. Sari on samoilla linjoilla ja lisää: ”Työkavereiden lisäksi asukkaat ovat todella ihania.” Sari kertookin työjaksolla ollessaan nähneen, miten asukkaista pidetään aidosti huolta. ”Minusta on hienoa, että Jyränkölässä ollaan avoimia ja aidosti asukkaita varten. Asukkaita ei kohdella massana vaan kaikki saavat yksilöllistä palvelua.” Katri näkee saman kansalaisopiston puolella. ”Täällä ollaan ihan oikeasti asiakasta varten.”

Ohjauksella valtavan suuri merkitys

Työpaikkaohjaajalla on suuri merkitys harjoittelujakson onnistumisen kannalta. ”Työpaikkaohjaajan rooli on äärimmäisen tärkeä. Hyvä ohjaaja antaa yksilöllistä ohjausta, seisoo rinnalla ja on tukena. Olen onnekas tämän suhteen, sillä ohjaajana Anne on ottanut minut todella hyvin siipiensä suojaan”, Sari kertoo. ”Täällä on niin paljon kaikkea uutta, että välillä sitä on ihan huuli pyöreänä. Siksi on todella hyvä, kun on ohjaaja jolta voi kysyä aina kun tarve sitä vaatii”, Katri lisää. Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus ovat myös tärkeitä. ”Ei sitä voi istua toimistossa tekemättä yhtään mitään ja odotella että joku tulee sinua sieltä hakemaan”, Sari kertoo ja jatkaa: ”On oltava joustava ja valmis hyppäämään mukaan talon moninaisiin töihin”. Sarilla on tästä kokemustakin. ”Olen ollut kassalla ravintola Konsulin puolella kun heillä oli tilapäisesti pulaa työntekijöistä.” Onpa Sari päässyt heittämään viikonloppukeikkaakin. ”Minusta on hienoa kun olen päässyt näyttämään omaa osaamistani vanhan ammattini saralla.”

Ajoittain hektisestä työtahdista ja töiden kasaantumisesta tuleva paine eivät saa naisia lannistumaan. ”Leppoisa työilmapiiri ja rauhassa tekeminen kantavat pitkälle”, Katri kertoo. ”Yhteisöllinen ilmapiiri ja työkavereiden auttamishalu auttavat selviämään kovemmistakin haasteista”, Sari tiivistää.

2.6.2016